Kiertotalouden teemat

ASUMINEN: Koti on oiva paikka toteuttaa arjen ympäristötekoja. Asumisen ympäristövaikutukset perustuvat pitkälti kodin rakennusmateriaaliin, lämmitykseen, sähkönkulutukseen ja veden käyttöön. Myös sillä on merkityksensä, miten tiiviissä neliöissä asutaan. Miniasuntojen rakentaminen ei kuluta paljoa luonnonvaroja. Mihin asumiseen liittyvään ympäristötekoon voisit haastaa mukaan koko asuinpaikkakuntasi asukkaat?
KIERRÄTTÄMINEN: Tuunaus tekee vanhasta uutta ja luo tavaroille uusia käyttötarkoituksia. Oletko sinä ostanut tai tehnyt jonkin tuunatun tavaran, jonka materiaali on alun perin toiminut aivan muussa tarkoituksessa? Jo tavaroiden suunnittelun kehitysvaiheessa on tärkeää miettiä kiertotaloutta, eli mitä tehdään tavaran elinkaaren loppupäässä, jotta ainekset siitä saadaan kiertoon. Keksi liikeidea, joka perustuu tavaroiden käyttämiselle uuteen käyttötarkoitukseen.
KORJAAMINEN: Kun tavaraan muodostuu tunneside, siitä tulee pidettyä paremmin huolta ja sen mennessä rikki, sen haluaa mieluummin korjata kuin ostaa tilalle uuden. Onko sinulla jokin tällainen tavara, joka on sinulle tärkeä ja jonka ehdottomasti korjauttaisit, jos se menisi rikki?
LAINAAMINEN JA YHTEISKÄYTTÖ: Minkä tavarasi voisit lainata kaverillesi tai naapurille? Minkä tavaran itse voisit lainata kaveriltasi tai naapuriltasi? Pohdi, mitkä ovat sellaisia tavaroita, joita käytetään vain harvoin ja jotka ovat suuren osan ajasta käyttämättöminä. Voisiko näitä tavaroita käyttää yhteisesti ja lainata tai vuokrata sen sijaan, että jokaisella on oma? Ideoi jokin uusi tavaran yhteiskäyttöpalvelu!
LIIKKUMINEN: Liikenteen vallankumous lähtee nuorista! On tutkittu, että nuoret ovat muita valmiimpia suosimaan ympäristöystävällisiä liikkumisen muotoja. Päästä hetkeksi mielikuvituksI vapaasti liikkeelle ja ideoi jokin tulevaisuuden fiksu liikkumisen ratkaisu luonnonvarojen kulutuksen vähentämiseksi.
ONNELLISUUS: Ihmisen perustarpeet – terveys, ruoka ja asuminen – on mahdollista tyydyttää vähäiselläkin luonnonvarojen kulutuksella. Maailmassa on onneksi paljon hienoja asioita, joita ei tarvitse ostaa. Myös vähemmän kuluttamalla voi olla onnellinen. Antaisiko vähäisempi tavaroiden kulutus ihmisille aikaa tärkeämmille asioille. Mitä ne voisivat olla?
RUOKA: Biojätteeksi menevä ruoka on luonnonvarojen ja ihmisten vaivannäön haaskausta. Miten voisit minimoida hävikkiruoan eli roskikseen menevän ruoan määrän. Ruokahävikin vähentämisen lisäksi kiertotaloudessa suositaan kasvis- ja sesonkiruokaa, koska se on ilmastoystävällisempää. Ideoi kampanja tai mainos siitä, miten kasvisruoan suosiota voitaisiin edistää tai vaihtoehtoisesti hävikkiruoan syntymistä vähentää!
SHOPPAILU: Shoppailun halua voi toteuttaa myös kestävämmin. Melkein kaikkea saa nykyään käytettynä kirpputorilta tai netistä, oli kyse sitten vaatteista, elektroniikasta, harrastusvälineistä tai koristeista. Minkä tavaran sinä olet ostanut tai voisit ostaa käytettynä? Moni liiketoiminta perustuu tavaroiden myymiselle. Ideoi jokin liiketoiminta, jonka tarkoituksena olisi hyödyntää olemassa olevia tavaroita kuluttaa vain vähän luonnonvaroja.
YMPÄRISTÖVAIKUTTAMINEN: Luonnonvarojen säästyminen on osaltaan kiinni jokaisen omista arjen valinnoista. Jokainen päätöksentekohetki ja jokainen valinta on samalla myös mahdollisuus vaikuttaa. Suuria taikatemppuja ei tarvita! Muistatko omasta elämästäsi jonkin valinnan, jonka olet tehnyt ympäristön puolesta?