Suunnittele kiertotalouskaupunki ja osallistu kilpailuun. Syvennät kiertotalousosaamistasi ja voit voittaa upeita palkintoja! 

 

OHJEET

Maailmaan on syntynyt kaupunki tai kylä, joka toimii täysin kiertotalouden oppien mukaisesti. Tavaroiden omistamisen sijaan kaupungissa jaetaan, vuokrataan ja kierrätetään. Hävikkiä ja jätettä pyritään välttämään. Asukkaat arvostavat ympäristöä ja eläimiä eli toiminta pohjautuu luonnon kunnioittamiseen. Ruoka on lähi- ja kasvisruokaa. Rakentamisessa suositaan puuta ja kierrätettäviä materiaaleja. Käytöstä poistetut tavarat eivät päädy jätteeksi, koska niille keksitään uusia käyttötarkoituksia.

Kaupungissa/kylässä toimii yrityksiä ja siellä on myös yhteisöllistä toimintaa. Yritykset myyvät pääasiassa palveluita tavaroiden sijaan eivätkä kuluta luonnonvaroja turhaan.

Pohtikaa yhdessä, minkälaisia ratkaisuja on tehty. 

Apukysymyksiä:

- Miten asukkaat liikkuvat töihin, kouluun, kotiin, harrastuksiin?
- Mitkä esineet ovat asukkaiden yhteiskäytössä? Miten tai mistä asukkaat hankkivat vaatteet ja muut tavarat? 
- Mitä asukkaat syövät? Miten ruokaa tuotetaan ja mistä asukkaat saavat sitä? 
- Miten kiertotalouskaupungissa asutaan? 
- Minkälaista yritystoimintaa kaupungissa/kylässä on? Mitä asukkaat tekevät työkseen? 
- Minkälaista elektroniikkaa on käytössä ja mitä laitteille tapahtuu käytön jälkeen? 

Ideoita ei tarvitse rajoittaa nykyteknologiaan. Mielikuvitusta saa käyttää! Sijoittakaa myös itsenne kylään ja keksikää, mitä te kylässä teette. Voitte olla koululaisia, yrittäjiä, työntekijöitä tms. Keksikää lopuksi kylälle nimi!

 

PALKINNOT

Palkitsemme kaksi parasta kilpailutyötä seuraavin palkinnoin:

1. palkinto: 180€ stipendi sekä Kiertotalous-diplomi.
2. palkinto: 150€ stipendi sekä Kiertotalous-diplomi.

 

KILPAILUSÄÄNNÖT

Kilpailutöiden tulee olla perillä Luonto-Liitossa viimeistään 15.5.2019. Lopullinen tuotos voi olla esimerkiksi video, piirretty kuva, 3D, tarina, itse rakennettu pienoismalli tai näiden yhdistelmä. Toteutustapa on vapaa! Voittajatyöt sekä voittajien nimet julkistetaan toukokuun viimeisellä viikolla. 

Kilpailuun saavat osallistua vapaasti kaikki 7–9 -luokkien oppilaat riippumatta siitä, onko luokassa käynyt Luonto-Liiton kiertotalousvierailija. Kilpailuun voi osallistua yksin tai ryhmässä. Ryhmän koolle ei ole rajoituksia. Voittajan valinnassa painotetaan kekseliäisyyttä, visuaalisuutta sekä kiertotalouden eri teemojen tuntemusta.

Kilpailutyön palautus työn toteutustavasta riippuen: Postitus osoitteeseen Itälahdenkatu 22 B 3.krs, 00210 Helsinki. Voit myös tuoda työn henkilökohtaisesti tähän osoitteeseen, mutta varmistathan ensin, että toimistolla on joku paikalla. Kuoreen merkintä Luonto-Liitto /kiertotalous. Sähköpostitse leena.koivula [ät] luontoliitto.fi. Lähtökohtaisesti suosittelemme lähettämään alkuperäisen työn. 

Kilpailun järjestäjällä ja yhteistyökumppaneilla on oikeus julkaista kilpailutyöt, voittajien nimet ja kotipaikkakunnat lehdessä, verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Kilpailutöitä ei palauteta, mutta ne ovat kesäkuun 2019 ajan noudettavissa takaisin.