Suunnittele kiertotalouskaupunki tai kiertotalouskylä ja osallistu kilpailuun. 

Syvennät kiertotalousosaamistasi ja voit voittaa upeita palkintoja! 

 

OHJEET

Maailmaan on syntynyt kylä/kaupunki, joka toimii täysin kiertotalouden oppien mukaisesti. Tavaroiden omistamisen sijaan kylässä jaetaan, vuokrataan ja kierrätetään. Hävikkiä ja jätettä pyritään välttämään. Kyläläiset arvostavat ympäristöä ja eläimiä eli toiminta pohjautuu luonnon kunnioittamiseen. Ruoka on lähi- ja kasvisruokaa. Rakentamisessa suositaan puuta ja kierrätettäviä materiaaleja. Kylässä/kaupungissa voi olla erilaista yhteisöllistä toimintaa ja siellä toimii yrityksiä, jotka myyvät erityisesti palveluita tavaroiden sijaan. Yrityksetkään eivät kuluta luonnonvaroja turhaan. Pohtikaa, minkälaisia ratkaisuja kylässä on tehty. 

Keksikää:

- Miten kylällä liikutaan töihin, kouluun, kotiin, harrastuksiin jne. 
- Mitkä tavarat ovat asukkaiden yhteiskäytössä? Miten kyläläiset hankkivat vaatteet ja muut tavarat? 
- Mitä kyläläiset syövät? Miten ruokaa tuotetaan ja mistä asukkaat saavat sitä? 
- Miten kylässä asutaan? 
- Onko kylässä yritystoimintaa? Mitä kylän asukkaat tekevät työkseen? 
- Minkälaista elektroniikkaa on käytössä ja mitä laitteille tapahtuu käytön jälkeen? 

Ideoita ei tarvitse rajoittaa nykyteknologiaan. Mielikuvitustakin saa käyttää. Sijoittakaa myös itsenne kylään ja keksikää, mitä te kylässä teette. Voitte olla koululaisia, yrittäjiä, työntekijöitä tms. Keksikää lopuksi kylälle nimi!

 

PALKINNOT

1. palkinto: 250€ arvoinen stipendi voittajille sekä Kiertotalous-diplomi.
2. palkinto: 200€ arvoinen stipendi voittajille sekä Kiertotalous-diplomi.

 

SÄÄNNÖT

Kilpailutöiden tulee olla perillä Luonto-Liitossa viimeistään 18.5.2018. Voittajatyöt sekä voittajien nimet julkistetaan seuraavalla viikolla. 

Kilpailuun saavat osallistua vapaasti kaikki 7–9-luokkien oppilaat riippumatta siitä, onko luokassa käynyt Luonto-Liiton kiertotalousvierailija. Kilpailuun voi osallistua yksin tai ryhmässä. Ryhmän koolle ei ole rajoituksia. Voittajan valinnassa painotetaan kekseliäisyyttä, visuaalisuutta sekä kiertotalouden eri teemojen tuntemusta. Lopullinen tuotos voi olla esimerkiksi video, piirretty kuva, 3D, tarina, itse rakennettu pienoismalli tai näiden yhdistelmä. Toteutustapa on vapaa.

Kilpailutyön palautus työn toteutustavasta riippuen: Postitus osoitteeseen Luonto-Liitto 26 A, 5.krs, 00100 Helsinki. Kuoreen merkintä "kiertotalous". Voit myös henkilökohtaisesti tuoda työn samaan osoitteeseen. Sähköpostitse leena.koivula [ät] luontoliitto.fi.

Kilpailun järjestäjällä ja yhteistyökumppaneilla on oikeus julkaista kilpailutyöt, voittajien nimet ja kotipaikkakunnat lehdessä, verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Kilpailutöitä ei palauteta, mutta ne ovat kesäkuun 2018 ajan noudettavissa takaisin.