Skryt-Kalles stora uppvaknande

Skryt-Kalles stora uppvaknande

Ladda ner full material: Skryt-Kalles stora uppvaknande

 

Skryt-Kalles stora uppvaknande

Får jag presentera Kalle, 23 år, även kallad Skryt-Kalle? Kalle lever ett liv av iögonfallande konsumtion. Han kör alltid korta sträckor till jobbet, hobbyer och butiker i sin bränsleförbrukande terrängbil. Han är en äkta finsmakare som alltid experimenterar med nya maträtter. Han tycker speciellt om exotiska kötträtter. Ingredienserna till rätterna bär han alltid hem från butiken i plastpåsar därför att en extra tygkasse ju inte ryms i den stiliga ormskinnsväskan. En stor del av maten slänger han därför att han inte tycker om alla nya smaker. Bioavfall sorterar han inte separat därför att han tycker att det lätt kan börja lukta i köket. Dessutom tycker han att avfall från en person inte spelar någon större roll.

Kläder köper Kalle impulsivt i lågprisbutiker därför att han inte vill använda samma skjortor och byxor för länge. Nära hans hem finns faktiskt ett köpcentrum där man när som helst kan köpa kläder. Kalle byter också telefon och andra prylar ofta därför att han vill att de ska vara ajour med den nyaste teknologin.

Kalle turistar ofta i exotiska länder. Han tycker speciellt om dykning. På en resa dyker han emellertid in i ett berg av plastavfall som har förstört ett korallrev. På grund av klimatförändringen är det dessutom ovanligt varmt där han befinner sig. I den lokala teven ser han en nyhet om avokadobusiness som drivs av brottslingar. Kalle älskar avokado. Ortsborna kan inte äta avokado därför att hela skörden exporteras till västländerna. På gatorna syns dessutom fattiga ortsbor som säljer just sådana kläder som Kalle har slängt till klädinsamling efter att ha använt dem i några månader. Kalle börjar fundera över sina val. Han inser något.


Rita en serie om Kalles liv. Börja med att i korthet beskriva Kalles tidigare liv och iögonfallande konsumtion. Koncentrera dig framför allt på hur Kalles liv förändras efter dykningsresan. Låt följande begrepp ingå i serien: samåkning, sortering, elbil, klimat, framtid, pulled oats, teknologi och närproducerad mat.