Kipa Kerskailija

Kipa Kerskailijan suuri havahtuminen

Avaa ja tulosta oppilaille kuvitettu tarina ja tehtävä tästä.

Opettaja, löydät valmiita sarjakuvapohjia tarinan toiselta sivulta. Voit tulostaa sarjakuvaruutuja tarvittavan määrän. Tehtävä sopii erityisesti äidinkieleen ja kuvataiteeseen.

Kipa Kerkailijan suuri havahtuminen

 

Saanko esitellä 29-vuotiaan Kipa Kerskailijan? Kipa elää hulppeaa kerskakulutusarkea. Hän ajelee alati polttoainesyöppömaasturillaan lyhyitä matkoja töihin, harrastuksiin ja asioille. Hän on todellinen herkuttelija ja kokeilee jatkuvasti uusia ruokalajeja. Eksoottiset liharuuat ovat hänen suuri mielitekonsa. Ainekset ruokiin hän kantaa aina kaupasta muovipusseissa kotiin, koska ylimääräinen kangaskassi ei mahdu tyylikkääseen käärmeennahkakäsilaukkuun. Suuri osa ruuasta joutuu roskiin, koska kaikki uudet maut eivät miellytä Kipaa. Biojätettä hän ei lajittele erikseen, koska se alkaa hänen mielestään haista helposti keittiössä. Yhden ihmisen jätteillä ei sitä paitsi ole hänen mielestään juuri väliä.

 

Vaatteita Kipa ostaa impulsiivisesti halpavaateliikkeistä, koska hän kyllästyy nopeasti käyttämään samoja paitoja ja housuja. Kodin lähellä on muutenkin sopivasti ostoskeskus, josta vaatteita saa lisää koska vain. Puhelinta ja muitakin laitteita Kipa vaihtaa myös usein, koska hän haluaa olla teknologiassa edelläkävijä.

 

Kaukomatkailu on Kipan suosikkiharrastus. Hän pitää etenkin sukeltamisesta. Eräällä sukellusmatkalla hän törmää kuitenkin muovijätevuoreen, joka on tärvellyt koralliriutan. Lomakohteessa on myös poikkeuksellisen kuuma, koska ilmastonmuutos on nostanut lämpötilaa. Paikallisesta televisiosta Kipa näkee uutisen rikollisten käsissä olevasta avokadobisneksestä. Avokado on hänen suurta herkkuaan. Kukaan paikallinen ei syö sitä, koska kaikki avokadot rahdataan länsimaihin. Kadulla näkyy lisäksi köyhiä paikallisia, jotka kaupittelevat aika lailla juuri sellaisia vaatteita, joita Kipa on nakannut vaatekeräykseen muutaman käyttökuukauden jälkeen. Kipa alkaa pohtia omia valintojaan. Hän oivaltaa jotakin.

 

Piirrä Kipan tarinasta sarjakuva, jossa kuvaat ensin lyhyesti Kipan aiempaa kerskakulutusarkea ja -vapaa-aikaa. Keskity kuitenkin ennen kaikkea siihen, miten Kipan elämä muuttuu sukellusmatkan jälkeen. Sisällytä sarjakuvaan käsitteet kimppakyyti, lajittelu, sähköauto, ilmasto, tulevaisuus, nyhtökaura, teknologia ja lähiruoka.

 

Kun sarjakuvat jatkotarinoineen on saatu valmiiksi, niistä tehdään trailerit oppilaiden itse päättämillä sovelluksilla 2-3 oppilaan voimin. Erityisen tärkeää on sisällyttää traileriin käsitteet.